Voorjaars reis Italië en Kroatie"

2013vj

Na wat gezondheid vraagstukken van onze hond Max besluiten we onze voorjaarsreis naar Sicilië een ander jaar te doen en in een straal van 1.500km van huis te blijven.

Het nieuwe plan was om via de Drome en Castellane de kustweg van de Franse en Italiaanse Riviera te volgen, daarna naar het noorden voor een rondrit langs de Italiaanse meren. Dan weer verder naar het oosten voor de kanalen van Venetië en verder naar de stranden van Kroatië. Het weer was in de maand mei spelbreker waardoor we met name het bezoek aan de Italiaanse meren lieten schieten. Zie verder het verslag

Verslag en route
Foto's

Week 1

2 mei, het regent als we vertrekken. We gaan via Baarle Nassau en Turnhout naar de snelweg naar Luik. Bij Baarle Nassau is er een omleiding waardoor we binnen door moeten, de schone camper is al snel besmeurd. We overnachten in noord Frankrijk op een camperplaats aan de Moezel in Pont de Mouson .

3 mei, we gaan via de Route National, al snel begint het te regenen. Het regent hier al langer, de lage delen van de landerijen staan onder water. Rivieren en beken zijn kolkende stromen. De camping in Tournus aan de Saonne staat voor de helft onder water, op de camperplaats is het droog maar het gras is doorweekt en modderig .

4 mei, s nachts regent het hard. De weersverwachting is nog niet best, we gaan niet de Drome in en naar Castellane maar direct naar de Provence in het zuiden naar Pernes les Fontaines. Een mooie camping en vriendelijke eigenaren. De camping is parkachtig aangelegd, en heeft een mooi zwembad.

5 mei, Max wordt 13 jaar en wordt extra verwend.

6 mei, lekker voor het eerst in de zon en wat fietsen. Het is op zondag een dooie boel in het dorp, maar wel meer dan 20 werkende fonteinen.

7 mei, op naar de Cote d Azur. Bij St Rafael nemen we de kustweg naar camping Azur Rivage in Antheor plm 20 km voor Cannes. Mooie route langs de kust, mooie baaien en rode rotsen. De camping ligt bekneld in een kleine vallei en het spoorviaduct. Het strand moet nog worden opgeknapt dus we houden het er na 1 nacht voor gezien.

8 mei, een waarlijk spectaculaire rit langs de kust en door Cannes, Antibbe, Nice, Monaco en Menton. In Monaco bouwt men al aan de tribunes voor de Formule 1 op 23 mei. Wij doen een proefritje over een deel van circuit alleen niet zo snel, en geven extra gas in de bekende tunnel. Tussen Nice en Monaco stijgt de kustweg tot 300m boven zee, met geweldige uitzichten. Wat een kapitale villa's zijn hier gebouwd tegen de steile hellingen. Bestemming is Vallecrosia in Italië, een camping direct aan de kust.

Week 2

9 t/m 12 mei, het is prachtig strandweer aan de Italiaanse kust. Het strand bestaat uit donkere kiezelstenen en zand. Het uitzicht is prachtig, we kijken op Menton en Monaco. Duidelijk is te zien dat het voormalige zeerovernest ligt ingeklemd tussen hoge rotsen. De camping is klein en heeft kleine plaatsen afgebakend door een houten schutting. Er staan alleen maar campers.

13 mei, we trekken verder langs de Italiaanse kust. De kustweg gaat afwisselend hoog boven zee en door prachtige oude badplaatsen. De oude grandeur straalt er nog van af. Camping Delfino in Albenga valt vies tegen, we zijn al ingecheckd en moeten wachten tot 15.30u voordat we er weer af kunnen. We gaan naar camping is Pian de Boschi in Pietra Ligure. Deze ligt helaas niet aan het strand maar heeft een mooi zwembad en is ook mooi gelegen. Max gedraagt zich geweldig.

14 mei, wasdag. Het weer gaat wat dippen, in noord Italië wordt het heel slecht. We stellen bezoek aan het Italiaanse meren gebied noodgedwongen een aantal dagen uit.

15 mei, we gaan naar een andere camping voor wat meer comfort gezien het dipje in het weer. Het wordt camping Baciccia in Ceriale, een kleine camping met zwembad, prima sanitair en alle voorzieningen dichtbij. Er staan hier voornamelijk Nederlanders. De eigenaar klaagt dat de camping maar niet wil vollopen.

De omgeving staat vol met kassen waarin bloemen worden gekweekt. Het slechte weer en de recessie doet echter geen goed aan de verkoop. Steeds meer kassen met vol in de knop staande planten worden geruimd.

Week 3

16, 17 en 18 mei, de voorspelde dip komt inderdaad uit. Donderdag regent het nagenoeg de gehele dag. Vrijdag is het weer zonnig maar op zaterdag valt er een bui die tot in de nacht duurt. We wachten af, na regen komt inderdaad er altijd weer zonneschijn.

 19 t/m 24 mei, het weer is weer prima . Zonnig en zo'n 22 gr. Aan zee waait het nog flink en boven de bergen hangt soms nog een heel donkere bewolking. Een fietser meldt dat het er ook miezert. We liggen bij het zwembad in de zon, fietsen naar Ceriale en Albenga, kortom een leven als god in Italie.

Op maandag avond hebben we met nagenoeg alle campinggasten een 3 gangen menu, heel gezellig met al die nationaliteiten.

Albenga kent een sjieke boulevard maar nog een mooiere oude stad. Verrassend zijn de hoge gebouwen uit de middeleeuwen, 4 tot 5 verdiepingen met een paar hoge torens er tussen. En natuurlijk de nauwe straatjes. Woensdag een wasdag en naar het zwembad, en in de middag een ijscoupe aan het zwembad. Het is warm, we zijn beide al flink gekleurd. Op donderdag wederom een groepsmenu nu van 7 gangen. Op vrijdag bereiden we ons vertrek voor. In het merengebied is het weer nog steeds slecht. We passen ons plan aan en gaan rechtstreeks richting Venetië.

Week 4

25 mei, we vertrekken maar niet zonder een bijzonder afscheid. De vrouw van de eigenaar van de campingwinkel en restaurant vraagt of ze mij 3 kussen mag geven. De eigenaar geeft mij een ferme hand en bedankt ons voor de klandizie. Bij het afrekenen van de camping eenzelfde ritueel. We krijgen ook nog een fles wijn mee. Op deze wijze hebben we het nog nooit meegemaakt.

We rijden verder langs de kust richting Genua, in een woord prachtige plaatsen en stranden.Bij Savona ligt een enorm cruiseschip bijna op de boulevard. Indrukwekkend. We gaan dwars door Genua, de rit kost veel tijd en is heel hectisch. Auto's en scooters vliegen links en rechts langs de camper.

We rijden de bergen in via de SS45, al snel begint het te regenen en daalt de temperatuur ook naar 4 graden. Op de toppen van de Appenijnen ligt sneeuw. Kortom, een niet gedachte zware bergrit met hellingen tot 12% en heel heel veel bochten. Na enkele uren maken we de afdaling naar de Po vlakte. We worden door onze navi door het centrum van Cremona gestuurd naar de camperplaats die aan de rand van het centrum ligt. Er staan zo’n 15 campers en het is rustig. Echter vanaf 23.00u wordt onze nachtrust tot 4 uur ’s nachts verstoord door het geluid van een naast gelegen disco.

26 mei, een weinig verheffende rit van 250 km naar Venetië door de Po vlakte, net Nederland. Langs grote nieuwe boerderijen maar ook totaal vervallen hofstedes. De wegen in dit deel van Italie zijn niet best, maar camping Venezia in Mestre (4 km van Venetië) is een beauty, prachtig sanitair en prima plekken zeker voor campers .

27 mei, bezoek aan Venetië. Met de bus naar Plaza Roma, te voet door de smalle straatjes naar de Rialto brug. Het is gezellig druk, het is gewoon genieten. Elke 50 meter is anders, prachtige doorkijkjes over de Grand Canal maar ook de kleine kanalen en steegjes. Alles moet hier per boot en vervolgens met handkarren, wat een prachtige oude stad. We lunchen in een straatje bij het San Marco plein. Vervolgen onze weg naar het plein zelf. Ademloos kijken we rond, en laten alles op ons inwerken. De tijd vliegt, we moeten terug naar Max. Te voet gaat het ons zeker een uur kosten. Een watertaxi kost 60 euro, dit vinden we te gek. Even verder is een halte van de waterbus, het openbaar vervoer. Voor 14 euro laten we ons over het Grand Canal terug voeren naar Plaza Roma. We zien nu alles nog eens vanaf het water, weer is het genieten.

28 en 29 mei, de weersvooruitzichten in Kroatië zijn niet best. We besluiten verder zuidwaarts langs de Adriatische kust te gaan. De keuze valt op camping Adria in Casal Borsetti vlakbij Ravenna. De camping heeft een prachtig zwembad, grote vlakke plaatsen en ligt 5 minuten lopen van zee met een zandstrand en het dorp. Hier kunnen we wel 14 dagen blijven.

Week 5

30 mei t/m 3 juni,  we zonnen aan het prachtige zwembad. Er staat regelmatig wel een stevig windje. Het is wel erg rustig op de camping. We staan bij het zwembad, apart van de seizoenplaatsen die op zijn Italiaans zijn ingericht. In het weekend is er wat meer te doen. Het plaatsje is 3 x niks. We eten heerlijk in het camping restaurant.Het wordt warmer en de muggen worden toch wat irritant. We gaan morgen vertrekken.

4 juni, we gaan verder zuidwaarts naar Cervia plm 20 km voor Rimini. De eerste camping Cesenatico is niets, teveel Italiaanse bouwsels en onverzorgde plaatsen. We gaan naar camping Adriatico gelegen in de villawijk van Cervia. De camping is nagenoeg geheel ingericht voor campers. De afstand naar het strand met zijn aangelegde zonneplaatsen met ligstoelen en parasol is 700m. Verder heeft de camping een goed restaurant en een zwembad, wat wil een mens nog meer.

5 juni, Joke gaat in de morgen naar de kapper en daarna wordt de omgeving met de fiets verkend. In de middag naar het strand bij een strand paviljoen. Een beetje decadent met gehuurde ligstoelen en parasol, we hebben voor 5 dagen plek 40 besproken.

Week 6

6 en 7 juni, Deze dagen een zelfde patroon, 's Morgens sightseeing en 's middags naar het strand. Winkels zijn dichtbij dus lekker vis en vlees grillen. Vrijdagavond begint de intocht van de Italianen. Met tientallen komen ze met campers de camping op, alle parkeerplaatsen in de omgeving worden bezet met campers.

8 en 9 juni, het wordt een warm weekend en het is druk aan het strand dus we besluiten een middag aan het zwembad te blijven. De hele omgeving staat vol met strandminnende Italianen die met auto en met camper naar de badplaatsen komen. Zondagmiddag wordt het plots bewolkt en valt er een spatje regen, we lezen wat en doen een wasje. 's Avonds loopt de camping en de omgeving weer leeg, de Italianen gaan weer naar huis.

10 juni, het is warm maar wat bewolkt. We fietsen naar het oude centrum van Cervia, en zien een prachtig oud plein en kloosterachtige gebouwen. Zo te zien moet Cervia wat meer geweest zijn dan een vissersplaatsje.

11 juni, we verruilen het mondaine en drukke Cervia voor de rust van een echte strandcamping in Punta Marina Terme, 30 km noordwaarts. We krijgen na wat aandringen een grote comfortplaats voor de prijs van Campingcheques.

12 en 13 juni, een echt strandleven begint nu. Met de ligbedden op het karretje 200m naar het strand. Dit houden we wel een week vol.

Week 7

14, 15, 16 juni, het wordt 30 graden. De Italianen komen ook hier het weekend aan het strand door brengen. Vanaf vrijdagavond loopt de camping vol en staan ze met hun campers op de parkeerplaatsen in de omgeving. Zaterdagmiddag vinden we nog een plekje aan het strand. Op zondag is het aan het strand een gekkenhuis. s' Avonds garnalen in knoflook gewokt, met stokbrood en een tomatensalade heerlijk eten.

17, 18 juni, het wordt nog warmer zo'n 32-35 gr. 's Middags weer naar het strand, de zee biedt nog nauwelijks verkoeling. De bodem loopt langzaam af en is ideaal voor kleine kinderen. Vooral families met kleine kinderen bevolken nu het strand.

19 juni, we houden het voor gezien en vertrekken naar het noorden. De weg van Ravenna naar Verona loopt dwars door de Po vlakte, we lunchen op een parkeerplaats van Famila. Het is 37 graden, we blijven binnen met draaiende motor voor de airconditioning. We overnachten op camping Due Laghi in Levico Terme in de buurt van Trento. Het heeft hier 's middags flink geregend, en de kampeerplaatsen zijn drassig, reden om op de camperplaatsen bij de ingang te gaan staan.

Week 8

20 juni, we rijden via de Reschenpas naar Zuid Tirol, een werkelijk schitterende route. Rondom Trento bestaan de landerijen vooral uit wijngaarden. Richting Bolzano verandert dit beeld in appelboomgaarden. We overnachten op camping Prutz in Prutz in Oostenrijk. Hier zien we Koos en Corrie terug, een kras stel die we 3 jaar geleden in Lagos Portugal ontmoette. Het toeval wil dat Corrie in april nog informatie over campings in Kroatie vroeg per email.

21 juni, na wat omzwervingen komen we op camping Rossbach in Nassereith. De camping valt tegen en we besluiten, ook door de dip in het weer de volgende dag weer te vertrekken.

22 juni, we gaan richting de Weinstrasse (Neustadt) via de Fernpas en Stuttgart. De toppen van de bergen hangen in de wolken, jammer geen foto’s. Bij Memmingen komen we in een meer dan een uur durende file terecht. En de volgende verrassing, op een parkeerplaats na de file zien we een bekende (Ad) uit Rijen. Deze is op de terugweg na een vakantie in Landeck. We lunchen samen.

De radio meldt nog meer verkeersopstoppingen op de A8 voor en na Stuttgart, we besluiten de A7 te nemen en gezien het late tijdstip naar een camping te zoeken. Het wordt Azur campingpark in Ellwangen, een kleine prachtig aangelegde kleine camping die vooral in trek is voor passanten voor een nacht. We staan op gravel en hebben een mooi grasveldje voor ons. Het weer is goed, 22gr en veel zon.

23 juni, de dag begint druilerig maar al snel klaart het op, zon en wolken wisselen elkaar af. We wandelen naar de Altstadt van Ellwangen met een centrum vergelijkbaar met de plaatsen aan de Romantische Strasse.

24 juni, de geplande fietstocht langs de Jagst valt letterlijk in het water. Tegen het middag uur drijven donkere wolken over en zijn er felle buien.

25 juni, de weersverwachting voor het Moezelgebied is ook niet best. We zijn mooi weer fietsers dus de rit naar de Moezel gaat ook niet door. Dus stellen we op onze navi THUIS in en gaan voor 600km de snelweg op.

Tegen 17.00u zijn we thuis. De tuinman heeft de tuin reeds gedaan, dat scheelt een klus.

Resumé

We zijn op 1 dag na 8 weken onderweg geweest. Het merendeel van de tijd hebben we in Italië doorgebracht. De Italianen hebben ons blij verrast. Personeel op campings en winkels als ook de medekampeerders zijn vriendelijk en behulpzaam. Dus daar is niets mis mee.

We hebben zo’n 3600km gereden voornamelijk “weg van de snelweg” en mooie en spectaculaire zaken gezien als ook fijne stranddagen gehad.

Het weer heeft in belangrijke mate gezorgd voor aanpassing van de plannen. Maar we zijn flexibel en mobiel en hebben desondanks een heerlijke tijd gehad.

Rondreis Denemarken. Gebaseerd op de NKC camperroutes  "Waddenkust van Nederland en Duitsland" en "Denemarken van Stad tot...

2022 voorjaar langs de kust in Kroatie van Dalmatië naar Istrië.  Bezochte plaatsen: Ljubljana, Trogir, Novalja (Pag), Fazana, Vrsar. Op de...

 In 2021 meer vrijheden om te reizen in Nederland, Frankrijk en Spanje. Weliswaar met gebruik van de Coronapas nationaal en...

2020 was een bijzonder jaar. Geplande reizen naar Ierland en Portugal/Spanje konden geen doorgang vinden. Dankzij het hebben van eigen sanitaire...

Najaarsreis nazomeren. Wat kenmerken van deze reis Doelstelling was het genieten van de zon, de stranden en het eten in Spanje. Daarin zijn we...

Voorjaarsreis naar Scandinavië door Denemarken, Zweden en Noorwegen Basis is de NKC-camperreis: Noorwegen: hoge bergen en diepe fjorden.

Najaarsreis naar Frankrijk en Spanje. Heenreis: zwervend langs de westkust van Frankrijk en de oostkust van Spanje. Terugreis: via Andorra en...

Voorjaar, naar Kroatië en Gardameer. Doel was een zon, zee, strand en lekker eten vakantie. Bezochte plaatsen: Maltatal, Baska (KRK), Fazana,...

2017 Voorjaar, Griekenland over land.   Basis is NKC camperreis "Griekenland over land". Bezochte landen: Duitsland, Oostenrijk,...

Nazomeren in zuid Europa Wij zijn weer op reis geweest. Voor de rust hebben we 34 dagen aan de Middenlandse zee kust doorgebracht. Het was warm,...

Met de nieuwe camper naar Engeland Basis voor rondreis is de NKC-Camperroute, Engeland: prachtige kusten en oude romantiek.

Wederom hebben we gekozen voor zwerven door Frankrijk en nazomeren in Spanje. Waaronder bezoek aan Valencia. Reisperiode van 26 aug t/m 20 okt, dus...

Onze verlate voorjaarsreis gaat naar Kroatië. We willen uitrusten aan de kust van Dalmatië. Dit geeft Joke de gelegenheid om verder te herstellen...

Onze najaarsreis hebben we wegens verplichtingen begin oktober opgesplitst in een weekje Cadzand en een rondje midden Duitsland in september en een...

Voorjaarsrondreis 2014 Het plan is om via Frankrijk en Zwitserland en de Simplonpas naar het merengebied in Noord-Italie te rijden. Vervolgens naar...

2013 najaar, zwerven door Farnkrijk en nazomeren in Spanje. Heenreis via het Centraal massief en terugreis via Tarbes en Limoges Zie foto's voor...

Voorjaars reis Italië en Kroatie" Na wat gezondheid vraagstukken van onze hond Max besluiten we onze voorjaarsreis naar Sicilië een ander jaar te...

2012 Zwerven door Frankrijk en nazomeren in Spanje   Zie de foto's voor bezochte locaties. {gallery}albums/2012/najaar{/gallery}

In het voorjaar van 2012 de onvergetelijke reis door de westelijke Balkan: Hongarije, Bosnië en Kroatie (8e maal). Op de heenreis langs de Donau...

Op 1 september 2011 zijn we vertrokken om te gaan nazomeren in Spanje.Het idee was om in etappes van zo'n 250 à 300km naar de Costa's te...

Als afsluiting van onze rondreis van de kust van Kroatie bezoeken we de Romantische Strasse in zuid-Duitsland. We doen de route van zuid naar...

In het voorjaar langs de kust van Kroatië (7e maal) met bezoek van natuurparken en steden w.o. natuurlijk Dubrovnik en uiteraard lekker aan het...

Rondreis langs de kust van zuid-west Europa Intro Sinds 2003 zijn we opnieuw gaan kamperen en brengen de maand juni door in het zuiden van...

Rondje Frankrijk met bestemming Dordogne.   Bezochte campings: La Grande Solgne Sarblis, Le Paradis St Leon sur Vezere, La Citadelle...

Maltatal Op de terugweg vanuit Kroatie het Maltatal en de plaats Gmund bezocht.  

Bestemming Biograd camping Soline.   Bezochte campings Rangau Erlangen, Therme Ptjuj Ptjuj, Peros Zaton, Korana Korana, Maltatal Malta...

Bezochte campings: camping Pommernland te Pommern (Moezel) , camping Lahn Beach te Dausenau (Lahn), camping Ombachsee te Schönenberg-Kübelt...

Bestemming Fazana camping Bi-Village.  Foto's van Fazana, de kust bij Medulin, Vlodjan en Opatija. Op terugweg op Tauerncamping Larchenhof...

Rondje Frankrijk. Na een inspannend jaar met een verhuizing doen we een rondje Frankrijk, met op de terugweg een paar dagen in...

Bestemming het eiland Pag, camping Simuni Wederom (4e maal) Kroatie met als standplaats het eiland Pag nabij...

Bestemming Fazana, camping Bi-Village.   Wederom (3e maal) Kroatië, nu met standplaats Fazana in Istrië. Op de terugweg nog een weekje in...

Bestemming Rabac, camping Oliva Naar Rabac en Labin aan de oostkant van Istrië. Met een uitstapje naar Pula. Camping Oliva ligt aan een kleine...

Bestemming Vrsar Istrie en Bled Slovenië  Voor het eerst naar Kroatie, standplaats Vrsar in Istrië. Op de terugweg naar het meer van Bled in...

Rondreis Spanje - Portugal In 2002 gingen we terug naar Portugal als onderdeel van een rondreis door Andalusie en Portugal. We logeerden in...

Reisverslag en foto's rondreis Thailand.  Een groepsrondreis van de Boer & Wendel Een prachtige rondreis door het land van de...

Wonen in Cascais en werken in Lissabon In 2001 werd ik door mijn bedrijf uitgezonden naar Portugal. De opdracht was om een audit te doen van...