Reisverslag en foto's rondreis Thailand. 

Een groepsrondreis van de Boer & Wendel

Een prachtige rondreis door het land van de ‘glimlach’. We zijn meegenomen langs alle belangrijke hoogtepunten, zoals Bangkok, Kanchanaburi en Chiang Mai. Ook kennis gemaakt met het ‘onbekendere’ Thailand want in Noord-Thailand verblijfen we o.a. in Chiang Rai nabij de beruchte Gouden Driehoek.

Verslag per dag
Foto's van dag tot dag

  D00 intro2

1e Dag Amsterdam - Bangkok

Zoals altijd te vroeg op weg naar Schiphol. Dennis en Marloes brengen ons weg. Om 11.00 staan we daar, we drinken koffie en wachten op Jan en Elly. Die komen om plm 11.30. Gezamenlijk eten we een broodje en gaan naar de ‘groeps incheck’. Jan de Witte, onze reisleider maakt er een zooitje van. Na kennismaking met de rest van de groep (24, vooral ouderen, wat moet dit worden?) gaan we van incheck balie naar incheckbalie. Afijn we zijn onze bagage kwijt en hebben een instapkaart. Om 14.45 vertrekt de Boeing 747 van China Airlines. We zitten boven de vleugel, met naast ons een Duitser die in Thailand woont. We maken ons gereed voor de lange nacht. Dus schoenen uit en onderuit. De vlucht duurt 11 uur, waarin we al vroeg ons eten krijgen alvorens de lichten gedimd worden. We vliegen de nacht tegemoet.

2e Dag Bangkok

Na een vroeg ontbijt in het vliegtuig arriveren we om 7.00u plaatselijke tijd in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Buiten gekomen op het vliegveld slaat de klamme warmte op je neer. Dat wordt puffen. De bus is koel en brengt ons in 45 minuten naar het hotel. Na aankomst in het hotel (Rembrandt) krijgen we het advies even te gaan slapen, de ochtend is ter vrije besteding. Ik kan niet slapen en ga op zoek naar een geldautomaat. Maar net buiten het hotel maak ik kennis met een nieuw fenomeen. Het is Thais nieuwjaar. De oude gewoonte om elkaar met water te besprenkelen is omgeslagen in bijna baldadig nat spuiten. Ik kom drijfnat weer aan bij het hotel zonder overigens een geldautomaat gevonden te hebben. Na een uitstekende lunch begint de nadere kennismaking met Bangkok. Onderweg wordt de bus steeds natgespoten. We gaan naar het Grand Palace. De hitte en de jetlag laten zich voelen. Maar het is indrukwekkend. ‘s Avonds een uitstekend diner in het hotel. Jan, de reisleider neemt ons mee naar de rosse buurt. Het ‘paaldansen’ is populair maar kan ons niet echt bekoren. Is het de jetlag?. Heen met de skytrain, -heel ontspannen-, en terug met een taxi, - een waanzinnige rit met racende chauffeur. Maar we zijn het eerste.

3e Dag Bangkok

De ochtend vroeg, om 6.30u ontbijt. De bus brengt ons na een rondrit naar de rivier. Per longtailboot maken we een boottocht over de immer drukke Chao Praya rivier. Deze boten hebben een Izuzu benzine motor van 2500cc en 100pk. Ze geven echt een James Bond gevoel. We varen eerst naar de Wat Arun, de tempel van de dageraad. Het markante silhouet van dit complex aan de Chao Praya is het landmark bij uitstek van Bangkok geworden. Daarna door de klongs, de kanalen, die Bangkok doorsnijden. We varen langs de Royal Barges, de Thaise versie van onze Gouden Koets. Op het water is het koel, we ervaren de hitte nog niet. De bus brengt ons de Wat Phra Kaeo. In deze tempel bevindt zich de smaragden Boeddha; Bijna nietig prijkt hoog op het altaar, in een verlichte glazen schrijn, het meest vereerde Boeddhabeeldje van Thailand. De 75 cm hoge Boeddha is gesneden uit één stuk groene jade. Daarna weer een tempel, Wat Po, de oudste en grootste tempel van Bangkok. Hier ligt een ‘gouden’ beeld’ 46 meter lang. Bijna niet te fotograferen. Driehonderd monniken wonen in dit enorme complex, waar ook les wordt gegeven in de authentieke Thaise massage. De ochtend wordt afgesloten met een bezoek aan de kleurrijke groente- en fruitmarkt. Na de lunch is de middag ter vrije besteding. We gaan op eigen houtje met de skytrain naar het grootste warenhuis van Bangkok. De stad is geweldig schoon. Het aantal auto’s is echter niet te tellen. als ze allemaal achter elkaar gezet zouden worden, zijn alle straten bezet. 's Avonds een diner met klassieke Thaise dansen, een tegenvallende avond.

4e Dag Bangkok - Kanchanaburi

Na wederom een vroeg ontbijt vertrekken we westwaarts. Eerst naar de drijvende markt van Damnero Saduak. Onderweg nog een pauze bij zoutwinning bedrijfjes. Door het zeewater te laten verdampen, blijft er een dun laagje zout achter. Doe je dit maar dikwijls genoeg, dan kun j het opschrapen. De drijvende markt had waarschijnlijk vroeger een functie. Alle handelswaar wordt met bootjes aangevoerd en van daaruit verhandeld. De tocht met de long-tailboot door de kreken is erg leuk. Het bezoek aan de drijvende markt op zich is wel erg toeristisch. Dan verder naar Kanchanaburi, beroemd door de Brug over de rivier de Kwai en de beruchte Burma-spoorlijn, aangelegd door krijgsgevangen en dwangarbeiders in Japanse dienst. Naar schatting verloren ruim 100.000 mannen daarbij hun leven. Eerst bergop een lunch, het is er snikheet (40gr). Voor het eerst worden we geconfronteerd met muggen en vliegen. Na de lunch een treinrit over deze spoorlijn richting Kanchanaburi en over een nog authentiek houten viaduct. We bezoeken de grootste begraafplaats van de geallieerde krijgsgevangenen, waar ook veel Nederlanders begraven liggen. Tijdens de tocht naar het JEATH (Japan, Engeland, Australie, Thailand, Holland) oorlogsmuseum worden we een uur opgehouden door feestvierende Thai. Het museum is gevestigd in een oude verpleegbarak. Foto’s en tekeningen geven een goed en zeer indrukwekkend beeld van de verschrikkingen van de Jappen en het leven in de busch. De reis naar het hotel gaat eerst via speedboten over de rivier. Zo laag zittend op het water en onder de brug door was echt kicken. Het hotel (Hotel Felix) ligt in een schitterend aangelegde tuin. Maar horren voor ramen en deuren en bezoek van een muggen verdelger verraden dat je ’s avonds niet veel buiten moet. Het is drukkend warm. Een zware onweerbui zorgt voor de nodige verkoeling.

5e Dag Kanchanaburi - Ayutthaya

Na uw ontbijt lopen we via de Kwai brug naar de overkant van de rivier. Het is geen ongevaarlijke operatie daar er maar een smalle loopplak ligt tussen de rails. Voor het passeren moet je op de bielzen gaan staan. We stappen weer in de bus en rijden door het vruchtbare laagland van de Chao Praya-delta naar de voormalige hoofdstad Ayutthaya. Het landschap bestaat voornamelijk uit rijstvelden. Sommige net geploegd, andere net aangeplant, geoogst of afgebrand. Ook ligt er veel braak liggend land. Onderweg stoppen bij een tentje dat gerookte rijstratten, kikkers en slangen verkoopt. De mensen leven daar wel erg armoedig en smerig. Ook brengen we een bezoek aan een ooievaars reservaat. Duizenden Siberische ooievaars nesten daar en schijten alles onder. Ayutthaya nam de macht in 1438 over van Sukothai. In 1767 werd Ayutthaya verwoest door de Burmezen. We bezoeken de overblijfselen van een aantal prachtige oude tempels en paleizen. Diner in het hotel (Krungsi River) in Ayutthaya. ’s Avonds gezellig met een groepje op het terras aan de rivier. De Bangkok Post meldt dat er tijdens het nieuwjaarsfeest 600 doden zijn gevallen en 30.000 gewonden.

6e Dag Ayutthaya - Phitsanulok

Vandaag weer vroeg op voor de lange tocht noordwaarts naar Phitsanulok. Onderweg bezoeken we in Nakhon Sawan in het bovenstroomgebied van de Chao Praya een vogelreservaat. In het migratie-seizoen wordt dit reservaat druk bezocht door vogels uit Noord-Azië.Het reservaat is een enorm meer met o.a. lotusbloemen. Deze bloemen zijn het symbool voor het Boedhisme. De schroeven komen regelmatig vast te zitten. Zonder enige vaarwind merk je dan hoe warm en klammig het is. Onderweg merken waarom men het laagland van de Chao Praya 'de rijstschuur bij uitstek’ van Thailand noemt. 60% van de rijst wordt geëxporteerd en met grote platte boten naar Bangkok gebracht. Na aankomst in het hotel (Amarin Lagoon) even zwemmen in het lauwe zwembad. Na het diner tekent de hele groep in voor een tocht door Phitsanulok met riksjas. In één woord geweldig. 24 riksjas met feestverlichting door de stad, alle verkeer kwam tot stilstand. Onderweg gestopt bij typische Thaise eetkramen met sprinkhanen, rupsen en gebakken kakkerlakken. Joke proeft een gebakken rups. Het is na tienen nog 35gr. De Thai komen tot leven, overal zie je op straat handel drijven en eten klaarmaken. Een 2e stop bij een restaurant waar de gasten vermaakt worden met spinazie gooien. Gloeiend hete spinazie vangen in een pannendeksel.

7e Dag Phitsanulok - Lampang

We vertrekken wederom zeer vroeg naar Sukothai. Onderweg worden stops gecombineerd met bezoek aan een rijstfabriek en een ossenmarkt. De beesten staan gewoon in de gloeiende zon. Eerst bezoeken we Sri Satchanalai, de oude zusterstad van Sukothai, destijds een centrum van de productie van het Sankhalok-celadon (Chinese keramiek-techniek), wat blijkt uit de vele nog aanwezige oude ovens. Meer dan 140 ruïnes liggen verspreid op een gebied van zo'n 300 ha. Daarna het aan het Ramkhamaeng National Museum. Sukothai, gesticht in 1238, laat een verscheidenheid aan bouwstijlen zien, hierdoor krijgen we een goede indruk van het destijds zo kosmopolitische karakter van dit koninkrijk. Het heeft zo’n 150 jaar bestaan dankzij aanvoer van vers water uit de heuvels. De stad werd 60 jaar geleden bij toeval ontdekt. Hij was geheel overwoekerd door de jungle. We bezoeken de belangrijkste monumenten, waaronder de War Mahathat, het oude Koninklijke Paleis en de Wat Si Chum. Daarna volgt een lange busrit naar Lampang. Overal langs de weg zie je stalletjes waar van alles te koop is. De Thai zijn echte kooplui. We overnachten in hotel Lampang Wiengthong.

8e Dag Lampang - Mae Hong Son

In Lampang bezoeken we ’s morgens de grote ommuurde stad Phra That Lampang Luang. Een van de schatten van deze tempel is een boeddha, gesneden van hetzelfde stuk groene jaspis als het beroemde beeld van de Wat Phra Kaeo in Bangkok. De tempel is het oudste teakhouten gebouw van Thailand en werkelijk prachtig. De rit naar Chiang Mai is langdurig. ’s Morgens de koffers omgepakt omdat er maar één koffer mee mag naar Mae Hong Son. Met wat voor vliegtuig zouden we vliegen, een kleintje? Gestopt wordt bij huisjes voor de geesten van de auto-ongelukken. De geesten worden geëerd met vuurwerk, vanaf de snelweg met een luide claxon. De vlucht naar Mae Hong Son is nog onzeker, meldt Jan de gids, wegens nevel in de bergen als gevolg van afbrandende rijstvelden. In Chiang Mai bezoeken we een zijdefabriek en edelstenen werkplaats annex juwelier.. De winkel is zeker 100 x 100 m. En Joke kan de verleiding niet weerstaan. Gouden draken oorbellen zijn het resultaat. De vlucht naar Mae Hong Son gaat wonderwel met een Boeing 737, die laverend tussen de toppen van de bergen een perfecte landing maakt in een doodlopende vallei. De meegebrachte ene koffer per koppel past maar net in de krap bestelde busjes. Het hotel The Imperial Tara Mea Hong Son is prachtig gelegen, geheel van hout en heeft een uitstekende kok.

9e Dag Mae Hong Son

We staan weer vroeg op en gaan een halve dag op excursie in en rond Mae Hong Son. De invloed van het slechts enkele kilometers hier vandaan verwijderde Myanmar (het voormalige Burma) is onmiskenbaar aanwezig. Met busjes naar een rivier, daar de opstap op een olifant. Per olifant maken we een prachtige tocht door de mooie en ook ruige natuur. De olifantbegeleiders zijn tanige mannekes. Sommige peuren echter naar mijn gevoel te veel met een puntige stok in de hoofdhuid van de olifant. Bloed loopt er met een dun straaltje af. De olifanten worden gebruikt om bomen uit de bossen te halen. Ze hebben weinig werk meer omdat het kappen van teakbomen verboden is. Terug naar de afstapplaats en in de inmiddels bekende longtailboten. We varen stroomopwaarts over de Pai rivier naar de Burmese grens. De stroomversnellingen en schurende stenen onder de boot maken het spectaculair. Onze boot vernielt zijn schroef die onderweg, in het water, wordt vervangen. Een andere boot slaat lek zodat iedereen op zijn knieën moet zitten. Met busjes verder de bergen in. Eindelijk het Thailand van de plaatjes. Kleine dorpjes in de jungle en omgeven door kleine rijstveldjes. Rondom Mae Dong Son leven kleurrijke bergstammen als de Langnek-Karen. De vrouwen van deze stam dragen van jongs af aan een toenemend aantal ringen om hun nek, die daardoor steeds verder wordt uitgerekt. Heel indrukwekkend en een beetje zielig. De rest van de dag hebben we ter vrije besteding. We bezoeken Mae Hong Son en ’s avonds wederom een zeer goede maaltijd. ’s Avonds aan de overkant van de weg veel Thaise whisky en weinig Cola. Slapen is geen probleem.

10e Dag Mae Dong Son - Chiang Mai

We staan vanmorgen heel vroeg op, vóór zonsopgang. We bezoeken de kleurrijke markt van Mae Dong Son, maken jacht op bedelende monniken en gaan naar de op een heuvel gelegen Wat Phra Doi Kong. Vanaf de tempel hebben we een schitterend maar wat nevelig uitzicht over de vallei met de doodlopende startbaan. Na de middag verlaten we Mae Dong Son en vliegen terug naar Chiang Mai. Na aankomst weer met de grote bus een steile berg op voor een bezoek aan de Wat Phra That Doi Suthep, één van de meest bekende tempelcomplexen van Thailand. De tempel is gebouwd op de plek waar de witte olifant van koning KuNa, in 1383 stierf met op zijn rug een reliek van Boeddha. Daarom besloot de koning dat op deze plek een tempel gebouwd moest worden. De zwaar vergulde tempel, bijna oogverblindend, ligt op een hoogte van 1000 meter en vanaf de terrassen hebben we een schitterend uitzicht op Chiang Mai en vliegveld. Het hotel Chiang Mai Plaza is er een met grandeur, prima buffet en zeer vriendelijke bediening. ’s Avonds naar de bekende ‘avondmarkt’ van Chiang Mai. Een lange straat met aan weerszijden kramen met kleding, etenswaren, leer en snuisterijen.

11e Dag Chiang Mai

’s Morgens een bezoek aan de verschillende huisindustrieën van Chiang Mai. Het beschilderen van parasols en het vervaardigen van lakwerk. Het is drukkend en druk. Na de lunch heeft is de middag ter vrije besteding en gaan we naar het zwembad. ’s Avonds weer naar de avondmarkt van Chiang Mai, gelegen op loopafstand van het hotel. Naar wat verkenning blijkt het hotel een schitterend congrescentrum te zijn. Met vele heel grote en mooie zalen. Ook de algemene ruimten zoals de lobby zijn prachtig.

12e Dag Chiang Mai

We voor het eerst na 11 dagen uit op deze enige vrije dag. Gaan daarna naar het zwembad in de felle zon. ’s Middags met de hele groep naar een Thaise massage. Gekleed in een wijde broek en bloes worden we door dames gewreven en gekneed.

13e Dag Chiang Mai-Doi Angkhang

Na het ontbijt vertrekken we naar het aan Burma grenzende berggebied. Op weg ernaar toe bezoeken we een olifantenkamp, waar de jumbo's worden getraind voor het werk in de jungle. Heel indrukwekkend wat ze die dieren kunnen leren. De olifanten kennen zo’n 150 verschillende commando’s. Ook brengen we een bezoek aan de Chiang Dao Grotten. Niet veel aan. Onderweg stappen we over in kleine busjes. Alle koffers gaan mee in een apart busje. We gaan naar een hoogte van 1.400 meter. Daar ligt het Doi Angkhang Resort, in een omgeving die men wel Klein-Zwitserland noemt. Het is een stevige klim >14graden, de Toyota busjes sukkelen met uitgezette airco de berg op. Het resort is een initiatief van het Thaise koningshuis en heeft als doel de bergstammen te stimuleren andere gewassen te gaan verbouwen dan de beruchte papaverteelt. Na aankomst in het hotel Doi Angkhang Nature Resort hebben we de rest van de dag ter vrije besteding. Het is er erg koel en nagenoeg iedereen doet een tukje.

14e Dag Doi Angkhang

We blijven vandaag in dit hooggelegen, koele gebied. We bezoeken het Royal Agricultural Project, en we zien al die gewassen, die goed op deze hoogte gedijen. De geplande wandeling door de ruige natuur en bezoek aan één van de vele bergstammendorpen gaat niet door in verband met een bende-oorlog aan de overzijde van de grens. De gehele dag en avond horen we geweerschoten, soms zelfs mitrailleurs en kanonnen. Thaise soldaten grendelen het hele gebied af. We gaan naar het dorp en nemen Thaise whisky met mierikswortel. Het wordt een dolle boel. Laat in de middag een ingelast uitstapje naar een chinees dorp. De mensen zijn vriendelijk, waar ze van leven is onduidelijk. ’s Avonds naast Thais eten een barbecue. De bijgeleverde frietjes zijn het meest in trek. Na het diner gaat de Thaise whisky weer rond. Dit en de aangename temperatuur doet ons goed slapen.

15e Dag Doi Angkhang - Chiang Rai

Op weg van Doi Angkhang naar Chiang Rai rijden we langs de Mae Nam Kok rivier. Het landschap is heel mooi, bergen, boomgaarden, afgewisseld met kleine rijstvelden. In dit ruige natuurgebied leven en zwerven nog vele verschillende bergstammen, als de Lisu, de Lahu, de Yao, de Akha's en de Hmong. We bezoeken o.a. de Lisu. Ze leven er erg primitief en bedelen zeer agressief. Ook de Lahu laten zich zonder geld niet fotograferen. De lunch wordt gebruikt in het hotel (Rimkok Resort) in Chiang Rai, waar de middag ter vrije besteding is. Tegen 4 uur nemen we de shuttle en gaan naar de stad. De stad is druk maar ook goedkoop. ’s Avonds diner met levende muziek. We dansen als de beste.

16e Dag Chiang Rai

Vandaag bezoeken we de Gouden Driehoek, het drielandenpunt van Thailand, Laos en Myanmar , berucht vanwege haar opium- teelt. Eerst rijden we naar Mae Sai, een plaats aan de Burmese grens, waar we de lokale markt gaan bezoeken. Dan gaan we verder naar het drie landenpunt. Na de lunch varen we per longtailboot over de Mekong rivier, die de drie landen van elkaar scheidt, naar Chiang Sean. We gaan naar de Wat Chedi Luang, een goed voorbeeld van de vroegere Chiang Mai-bouwkunst. Daarna keren we terug naar Chiang Rai voor het diner en overnachting.

17e Dag Chiang Rai - Bangkok

De morgen is nog ter vrije besteding. We wandelen wat door de prachtige tuin van het hotel. Rond de middag vertrekken we naar de luchthaven voor de vlucht naar Bangkok. In de middag komen we aan in hotel Novotel in Bangkok. Het diner is een traktatie. Naast Thais is het buffet gevuld met allerlei internationale gerechten. We doen ons tegoed aan gerookte zalm en ander visgerechten. De helft van de groep neemt vanavond afscheid en vliegt terug naar Amsterdam. De andere helft waaronder wij blijven in Bangkok. We gaan echter eerst met de hele groep naar de beste travestietenshow in Bangkok. In een theater in hotel Asia. Een geweldige show van die mannen. Tja, waren het wel mannen? Na de voorstelling nemen we afscheid van een deel van de groep maar niet voordat we ook afscheid hebben genomen van de Thaise gids, buschauffeur en busboy. Joke heeft de eer ze te mogen kussen. Na een borreltje in de bar van het hotel gaan we vermoeid maar voldaan naar bed.

18e dag Bangkok - Cha’am

Na een uitstekend westers ontbijt eerst even naar de bovenste (20st) etage van het hotel. Het uitzicht is prachtig. Met een kleinere bus vertrekken we weer westwaarts en dan naar het zuiden. De hoog aangelegde weg geeft een goed uitzicht over skyline van Bangkok. De lucht betrekt. Is dit een voorteken? We rijden voor de 2e keer over de hoge brug over de Chao Praya. Goed is te zien hoe de rijst wordt overgeladen in grote zeeschepen die in het midden van de rivier liggen. Kort na het vertrek uit Bangkok begint het te regenen. Buiten de onweersbui in Kanchanaburi hebben we dit nog niet meegemaakt. In een druillige regen komen we aan in het Regent Beach Resort. Het resort ziet er prachtig uit alleen de lucht is grauw. Op aanraden van Jan de gids die met ons meereisde naar het zuiden, eten we ’s avonds in een tent aan het strand. Mama Tho is vriendelijk, het eten is goed en het drinken is er erg goedkoop.

19e dag Cha’am

Na het ontbijt wat geluierd en daarna een lange strandwandeling gemaakt. Waar is het ‘Uitrusten aan een helderwit strand en azuur blauwe zee’ zoals de folder beloofde? Het is warm, ondanks de bewolking. ’s Avonds weer met dezelfde groep naar Mama Tho.

20e dag Cha’am

 Het wordt een dag met afwisselend zon en dan weer regen. We zonnen, zwemmen en wandelen. Voor de rest rusten we wat en genieten van het goede leven. Zwemmen in zee is niet fijn, het water is warm en zeker niet helder. Dit schijnt te komen door het slib van de grote rivieren dat in de golf van Thailand blijft hangen. Om niet helemaal te verstarren wordt er weer een Thaise massage ingelast. Op het resort is een soort openluchtmuseum van oude Thaise gebouwen. Jammer dat de zon zo weinig schijnt. ’s Avonds eten we weer Thais nabij het openluchtmuseum zoals de Thais dat doen. Met alleen een rieten dak boven het hoofd zien we voor het eerst allerlei reptielen en insecten. Met grote waaiers worden de muggen weggehouden.

21e dag Cha’am - Bangkok

Het is de dag van vertrek. We regelen –tegen enige vergoeding- dat we tot 18.00u de kamer mogen houden. De dag verloopt als de vorige. Dus We zonnen, zwemmen en wandelen. Voor de rest rusten we wat en genieten van het goede leven. Laat in de middag worden de koffers gepakt en eten we als afscheid met de groep in het Italiaanse restaurant. Om 20.00 staat de bus voor de deur om ons naar Bangkok te brengen

22e dag Bangkok - Amsterdam

Na een eerder chaotische groeps incheck zijn we rond middernacht ‘achter de douane’. De tijd wordt gedood met wat winkelen, lopen en zitten. De airco op de luchthaven werkt te goed. Het is er koud. Om 2.45 kunnen we aan boord en nemen we afscheid van Thailand. De vlucht verloopt goed. Doordat je met de tijd mee vliegt blijft het lang nacht. Iedereen slaapt al snel. Om 10.15 landen we in Amsterdam. Marcel en Miranda halen ons op. Het is fijn hen weer te zien. Het was een lange maar fijne reis. We hebben veel gezien en meegemaakt. Na ‘het kat uit de boom kijken’ bleek de groep goed bij elkaar te horen. Geen gemor, geen gesar. Kortom een fijne 1e ervaring met een groepsrondreis.

Rondreis Denemarken. Gebaseerd op de NKC camperroutes  "Waddenkust van Nederland en Duitsland" en "Denemarken van Stad tot...

2022 voorjaar langs de kust in Kroatie van Dalmatië naar Istrië.  Bezochte plaatsen: Ljubljana, Trogir, Novalja (Pag), Fazana, Vrsar. Op de...

 In 2021 meer vrijheden om te reizen in Nederland, Frankrijk en Spanje. Weliswaar met gebruik van de Coronapas nationaal en...

2020 was een bijzonder jaar. Geplande reizen naar Ierland en Portugal/Spanje konden geen doorgang vinden. Dankzij het hebben van eigen sanitaire...

Najaarsreis nazomeren. Wat kenmerken van deze reis Doelstelling was het genieten van de zon, de stranden en het eten in Spanje. Daarin zijn we...

Voorjaarsreis naar Scandinavië door Denemarken, Zweden en Noorwegen Basis is de NKC-camperreis: Noorwegen: hoge bergen en diepe fjorden.

Najaarsreis naar Frankrijk en Spanje. Heenreis: zwervend langs de westkust van Frankrijk en de oostkust van Spanje. Terugreis: via Andorra en...

Voorjaar, naar Kroatië en Gardameer. Doel was een zon, zee, strand en lekker eten vakantie. Bezochte plaatsen: Maltatal, Baska (KRK), Fazana,...

2017 Voorjaar, Griekenland over land.   Basis is NKC camperreis "Griekenland over land". Bezochte landen: Duitsland, Oostenrijk,...

Nazomeren in zuid Europa Wij zijn weer op reis geweest. Voor de rust hebben we 34 dagen aan de Middenlandse zee kust doorgebracht. Het was warm,...

Met de nieuwe camper naar Engeland Basis voor rondreis is de NKC-Camperroute, Engeland: prachtige kusten en oude romantiek.

Wederom hebben we gekozen voor zwerven door Frankrijk en nazomeren in Spanje. Waaronder bezoek aan Valencia. Reisperiode van 26 aug t/m 20 okt, dus...

Onze verlate voorjaarsreis gaat naar Kroatië. We willen uitrusten aan de kust van Dalmatië. Dit geeft Joke de gelegenheid om verder te herstellen...

Onze najaarsreis hebben we wegens verplichtingen begin oktober opgesplitst in een weekje Cadzand en een rondje midden Duitsland in september en een...

Voorjaarsrondreis 2014 Het plan is om via Frankrijk en Zwitserland en de Simplonpas naar het merengebied in Noord-Italie te rijden. Vervolgens naar...

2013 najaar, zwerven door Farnkrijk en nazomeren in Spanje. Heenreis via het Centraal massief en terugreis via Tarbes en Limoges Zie foto's voor...

Voorjaars reis Italië en Kroatie" Na wat gezondheid vraagstukken van onze hond Max besluiten we onze voorjaarsreis naar Sicilië een ander jaar te...

2012 Zwerven door Frankrijk en nazomeren in Spanje   Zie de foto's voor bezochte locaties. {gallery}albums/2012/najaar{/gallery}

In het voorjaar van 2012 de onvergetelijke reis door de westelijke Balkan: Hongarije, Bosnië en Kroatie (8e maal). Op de heenreis langs de Donau...

Op 1 september 2011 zijn we vertrokken om te gaan nazomeren in Spanje.Het idee was om in etappes van zo'n 250 à 300km naar de Costa's te...

Als afsluiting van onze rondreis van de kust van Kroatie bezoeken we de Romantische Strasse in zuid-Duitsland. We doen de route van zuid naar...

In het voorjaar langs de kust van Kroatië (7e maal) met bezoek van natuurparken en steden w.o. natuurlijk Dubrovnik en uiteraard lekker aan het...

Rondreis langs de kust van zuid-west Europa Intro Sinds 2003 zijn we opnieuw gaan kamperen en brengen de maand juni door in het zuiden van...

Rondje Frankrijk met bestemming Dordogne.   Bezochte campings: La Grande Solgne Sarblis, Le Paradis St Leon sur Vezere, La Citadelle...

Maltatal Op de terugweg vanuit Kroatie het Maltatal en de plaats Gmund bezocht.  

Bestemming Biograd camping Soline.   Bezochte campings Rangau Erlangen, Therme Ptjuj Ptjuj, Peros Zaton, Korana Korana, Maltatal Malta...

Bezochte campings: camping Pommernland te Pommern (Moezel) , camping Lahn Beach te Dausenau (Lahn), camping Ombachsee te Schönenberg-Kübelt...

Bestemming Fazana camping Bi-Village.  Foto's van Fazana, de kust bij Medulin, Vlodjan en Opatija. Op terugweg op Tauerncamping Larchenhof...

Rondje Frankrijk. Na een inspannend jaar met een verhuizing doen we een rondje Frankrijk, met op de terugweg een paar dagen in...

Bestemming het eiland Pag, camping Simuni Wederom (4e maal) Kroatie met als standplaats het eiland Pag nabij...

Bestemming Fazana, camping Bi-Village.   Wederom (3e maal) Kroatië, nu met standplaats Fazana in Istrië. Op de terugweg nog een weekje in...

Bestemming Rabac, camping Oliva Naar Rabac en Labin aan de oostkant van Istrië. Met een uitstapje naar Pula. Camping Oliva ligt aan een kleine...

Bestemming Vrsar Istrie en Bled Slovenië  Voor het eerst naar Kroatie, standplaats Vrsar in Istrië. Op de terugweg naar het meer van Bled in...

Rondreis Spanje - Portugal In 2002 gingen we terug naar Portugal als onderdeel van een rondreis door Andalusie en Portugal. We logeerden in...

Reisverslag en foto's rondreis Thailand.  Een groepsrondreis van de Boer & Wendel Een prachtige rondreis door het land van de...

Wonen in Cascais en werken in Lissabon In 2001 werd ik door mijn bedrijf uitgezonden naar Portugal. De opdracht was om een audit te doen van...